Wat is manuele therapie

Wat is manuele therapie?

Letterlijk betekent manuele therapie “therapie met behulp van de handen”. Manuele therapie is een natuurlijke geneeswijze waarin het bewegingsapparaat (de wervelkolom, gewrichten, armen, benen en spieren) en het zenuwstelsel centraal staan.

Zenuwstelsel
Manuele therapie gaat uit van het vermogen van het lichaam om zichzelf te genezen. Daarbij is een optimaal functionerend zenuwstelsel echter onontbeerlijk.

Het centrale zenuwstelsel bevindt zich in de schedel (hersenen) en de wervelkolom (ruggemerg). Vanuit het ruggenmerg lopen er zenuwbanen naar onder andere het hoofd, de armen, benen en alle inwendige organen. De zenuwen bereiken de spieren, gewrichten, huid, bloedvaten et cetera. Op deze manier zijn de hersenen met het gehele lichaam verbonden.

Als er echter stoornissen in de wervelkolom voorkomen, kunnen er ook stoornissen in de zenuwbanen en de aftakkende zenuwen ontstaan. Hierdoor kunnen overal in het lichaam klachten ontstaan.

Wanneer een manueel therapeut de wervelkolom behandelt, worden doorstromingsstoornissen opgeheven en kunnen organen en weefsels weer goed functioneren.